In de klas van juf Leen en meester Hans

Benieuwd wat er in het eerste leerjaar gebeurde? Kijk en lees.

Feest voor de jarigen van juli en augustus

Vandaag vierden we feest in de klas voor alle kinderen die jarig zijn in juli en augustus.  Dat zijn er 6, dus er werd hier wat afgesmuld en tussendoor veel gespeeld.  Kijk maar hier.  

Tuinkers oogsten

Twee weken geleden zaaiden we tuinkers in een bakje.  Elke ochtend kwamen we heel benieuwd kijken hoe het met onze plantjes gesteld was.  Sommige groeiden snel, andere wat minder snel.  Sommige zaadjes bleven ook gewoon zaadjes... Jammer.  We zochten naar mogelijke verklaringen: te veel of te weinig licht kon het niet zijn, want ze stonden allemaal op de vensterbank.  Te veel of te weinig water?  Te dicht of te ver uiteen gezaaid?  In elk geval was er na die twee weken genoeg tuinkers van goede kwaliteit om te oogsten!  We proefden eerst de pure plantjes, daarna combineerden we de bittere smaak met een toostje met zachte roomkaas.  Mmm!

       

Foto's vind je hier

Een laatste keer... de "kieskaarten"

Als we na de middag de klas inkomen en de bankjes in groepjes zien staan, als er allerlei materiaal klaarstaat en de kleurige kieskaarten aan het bord hangen, dan klinkt er steevast gejuich.  De 'kieskaarten' deden het hele jaar dienst om keuzeactiviteiten in goede organisatorische banen te leiden. 

   

    

Hoewel de specifieke inhoud bij elke kaart natuurlijk verschilt naargelang het thema, blijven de activiteiten op zich dezelfde: tekenen en kleuren, lezen, bouwen, strijkparelen, lezen, knutselen, puzzelen,... Voor elk wat wils, zouden we denken, hoewel sommigen dan toch nog even een duwtje in de rug nodig hebben om er iets uit te pikken of - nog beter - een vriendje dat hen inspireert.  Tussen de kinderen gaan zitten en zelf meedoen is voor de juf het mooiste wat er is.  Zeker als er op zo'n namiddag geen enkel incidentje plaatsvindt (buiten de strijkpareldoos die op de grond valt, maar dat ruimen we toch gewoon met een paar kinderen samen op!) en er voor mogelijke conflictjes een fijne oplossing wordt gezocht en gevonden.  Ik wil graag ook eens boetseren, maar de speldjes zijn op, dus mag ik alsjeblieft na jou?  Kom je het mij zeggen als je klaar bent?  En aan de tekentafel klinkt het zo: krijg ik alsjeblieft dat groene potlood van jou?  Heeft iemand het sjabloon van de tijger gezien?  Ooo, wat heb jij dat mooi getekend zeg! 

Dit zijn momenten die energie geven in de drukke juni-maand.  Straks afscheid moeten nemen van deze fijne klas zal - zoals altijd - weer eventjes zeer doen...

Gezellige-sfeer-foto's vind je hier. Jammer dat jullie het geroezemoes / geluid / lawaai (ja, zelfs dat) moeten missen.  

Op bezoek in de Witte Beek

In het kader van ons thema 'in de moestuin' gingen we op bezoek naar De Witte Beek, de grote biogroentenboerderij van Jen in de Hoogstraat in Bierbeek.  Een klein wandelingetje bracht ons bij een indrukwekkend veld met enkele serres en heel veel verschillende groenten.  Jen en Anne legden ons vanalles uit en we mochten ook meehelpen en proeven van o.a. framboosjes, erwten, koolrabi en aardbeien.  Op maandag gingen de kinderen van de A-klas op zoek naar de coloradokevers op de aardappelplanten, ze plukten de grootste courgettes, legden de uitlopers van de pompoenen netjes in een rij en plantten korenbloemen.  Op dinsdag hielp de B-klas mee om de sugarsnap-planten leeg te plukken en om de uitjes te oogsten.  Dank je wel aan Jen en Anne voor de superfijne voormiddag en voor de heerlijke courgette die we mee naar huis mochten nemen!

     

Meer foto's vind je hier

Lente in het bos

Vandaag ontdekten we samen met Joost hoe het bos er in de lente uitziet en wat er dan allemaal gebeurt met de diertjes. We zagen een mees in en uit zijn holletje vliegen in een boomholte, we ontdekten welke dieren er uit hun winterslaap zijn gekomen en we gingen op zoek naar het ei van de uil dat door de marter was gepikt (dat laatste was eigenlijk niet écht gebeurd, maar dat geeft niet hé).  Juf oefende in het maken van 'sfeerbeelden' om te voldoen aan de nieuwe privacywet.  Gelukt?  Hier kan je ze bekijken.

Lentefoto's

De lente is in het land!  Dat voelden we meteen die eerste dagen na de paasvakantie.  We trokken er op uit en maakten onderweg foto's van dingen die je alleen maar in de lente ziet.  Wat dat allemaal zou kunnen zijn, bedachten we al even vooraf.  We leerden ook hoe we met het fototoestel kunnen in- en uitzoomen zodat we close-ups konden maken van de allermooiste lentebloemetjes.  En zoals jullie hier zullen zien, zijn er echte topfotografen in onze klas!  

   

 

Samen ontbijten in de klas

En vandaag was het dan zover: we smulden samen van ons zelfgekocht ontbijt in de klas. Het was gezellig en gezond...  Kijk maar!

Naar de winkel voor ons ontbijt

Vandaag gingen we naar de winkel om boodschappen te doen voor ons ontbijt van morgenochtend in de klas.  Vorige vrijdag bekeken we de voedingsdriehoek en op basis hiervan stelden we een boodschappenlijstje op.  In groepjes van vier kozen we fruit, een melkproduct, iets gezonds om te drinken en iets voor op de boterham.  Met een envelop met 10 euro en ons boodschappenmandje trokken we dan met z'n vieren door de winkel.  Samen zoeken, samen kiezen, samen naar de kassa, samen betalen. En morgen samen opeten ;-)

Foto's vind je hier

Schaatsen!

Vandaag gingen we schaatsen! Voor sommigen onder ons was het de allereerste keer dat ze zich op glad ijs waagden.  We waren er dan ook niet helemaal gerust in. Even aan de kant blijven hangen, of aan de hand van een zesdeklasser, of een rondje met de juf of meester: uiteindelijk stapten of gleden we allemaal op het ijs... Na een uurtje schaatsten sommige kinderen al vrolijk rond, anderen bleven geregeld tegen de vlakte gaan, gelukkig zonder erg.  Oef!

Foto's vind je hier

Onze laatste dag

We zijn terug thuis!

Na het inpakken en het ontbijt verzamelden we met z'n allen - K3, L1, L3 en L5 - voor een wandeling naar het dierenpark.  Fijn om alle kinderen door en tussen elkaar te zien lopen; het was een gezellige bedoening.  Onderweg naar de voederplek zagen we al wat vrolijke jonge everzwijnen, maar toen de traktor met het eten er aan kwam, kregen we de allerschattigste baby-everzwijntjes te zien!  We namen ook nog even de tijd voor een groepsfoto (maar niet om te zien of we er allemaal wel goed opstaan, dus sorry mocht dat niet het geval zijn...).  

Een deugddoend en rustgevend weekend aan alle kinderen van L1!  Veel plezier met de laatste reeks foto's. Ook juf Ann, die de kleuters mee begeleidde, maakte leuke foto's met haar gsm, die je via deze link kan bekijken. Dank je wel, juf Ann!

 

Donderdagnamiddag en -avond

Het vervolg van onze tweede dag…

We genoten van de film, aten daarna een koekje en dronken een sapje en ja, het regende nog steeds redelijk hard – te hard om op stap te gaan.  Dus gingen we naar onze speelzaal terug waar enkele knutselactiviteiten uit ‘de regendoos’ opdoken.  Met de lego’s spelen of kleuren of een gezelschapsspelletje spelen mocht natuurlijk ook.  Enkele kinderen trokken zelfs met het fototoestel rond in de zaal en maakten enkele knappe foto's. We hielden ondertussen het weer in de gaten en rond een uur of vier stopte het met regenen.  Oef!  Schoenen aan en naar buiten dan maar, want de dierenweide hadden we nog niet gezien en we misten gisteren ook nog het laatste stukje van het avonturenparcours.  Toen we daarmee klaar waren, klaarde het weer helemaal op: we kregen zelfs de zon te zien en konden tot aan het avondeten buiten blijven spelen.  Heerlijk!  Net zoals het eten nadien: frietjes met gehaktballetjes in tomatensaus.  Het chocoladecakeje dat als dessert voorzien was, bewaren we voor morgen, want dat zou er wel eens teveel aan geweest kunnen zijn.  Als afsluiter van de dag mochten we bij de kinderen van L3 en L5 op bezoek voor het traditionele afscheidsfuifje.  Dat was nog een fijn gezamenlijk moment.  Terug in ons eigen paviljoen trokken we gauw onze pyjama’s aan en poetsten onze tandjes.  Nog even een klein kringmomentje en dan naar bed.  Heel, heel snel waren de oogjes toe en de snaveltjes dicht.  Morgen nog een halve dag in het mooie bos, en dan zijn we weer thuis!  Een warm badje en een goed wasmachien zullen dan zeker van pas komen ;-)

Hier vind je de foto's van deze namiddag en avond. De foto's van morgen krijgen jullie morgenavond zeker nog te zien.  Dan kunnen jullie in het weekend alles nog eens herbekijken en hopelijk heel veel vertellen en nagenieten.  Tot dan!

 

Donderdagvoormiddag

Na een rustige nacht begint de ochtend voor sommigen al vrij vroeg… Gelukkig kunnen we om 8 uur al gaan ontbijten.  De buienradar voorspelt een droge voormiddag en dus trekken we meteen na het ontbijt naar het bos.  Vandaag vergezellen meester Hans en juf Katrien W. ons.  We vormen vier groepen van kleuters en eersteklassers en gaan bij de andere vier leerkrachten telkens een andere activiteit doen.  Het blijft inderdaad droog en aangenaam weer en we genieten met volle teugen.  Net voor het middageten hebben we nog even een speeltuin-momentje en daarna stillen we onze honger met cordon bleu, pasta en groentjes.  Ondertussen is het – zoals voorspeld – beginnen regenen.  Daarom besluiten we om gezellig binnen samen een film te kijken, op groot scherm nog wel (een witte muur).  De rust doet deugd voor iedereen en ondertussen heeft juf even tijd om iets te schrijven en de foto’s van deze ochtend alvast op de site te zetten…

Onze eerste dag

De weersvoorspellingen waren niet zo goed en inderdaad, de valiezen waren al een beetje nat geworden voordat ze de bus ingingen, gelukkig zonder erg.  De rit verliep rustig en we keken een leuke film (voor mogelijk ongeruste ouders: er zijn ook geen kindjes ziek geworden). 

Bij onze aankomst stonden de kinderen van het derde leerjaar ons al op te wachten voor ons gebouw.  Dat was een warm welkom!  Ze wilden ons helpen om onze bedjes op te maken, maar de lakens waren er nog niet… Dus gingen we alvast de speelzaal verkennen en pakten het speelgoed, de kleurplaten en de gezelschapsspelletjes uit.  Toen was het al tijd om naar de eetzaal te gaan.  Dit keer hoeven we onze plateau niet zelf te dragen, maar worden we bediend aan tafel, net als in een echt restaurant dus.  We aten loempia’s met rijst en een banaan als dessert. 

Met ons buikje goed gevuld speelden we nog wat op de speeltuin, terwijl de kinderen van het derde en vijfde leerjaar onze bedjes opmaakten.  En toen maakten we ons klaar om aan het avonturenparcours in het bos te beginnen.  Laarzen of stevige schoenen aan, onze jas natuurlijk ook  (gelukkig druppelde het maar een klein beetje) en we werden best wel warm van al die spannende opdrachten.  Op balken lopen, over paaltjes stappen, aan touwen hangen, over bruggetjes lopen, over de beek springen,… Sommigen hadden af en toe een helpende hand nodig maar heel wat kinderen hebben de grens van hun durven toch wel een beetje verlegd. 

Het vieruurtje smulden we op in een gezellige kring in onze speelzaal.  Daarna schreven we ons briefje naar huis.  Dat hadden we op school al wat geoefend, dus dat ging vlot.  Nog even gezellig spelen: een kringspelletje met juf Rosaline of puzzelen, bouwen met de lego, tekenen of kleuren. 

Ondertussen zijn we in de refter aangekomen en hebben we goed gegeten: fish-sticks met puree en erwtjes en wortelen.  Zo meteen gaan we onze pyjamaatjes aandoen, dan nog een verhaaltje en … Spannend!

Foto's volgen, maar jullie zijn dan nu toch al even mee!

Ondertussen enkele uurtjes later (bijna 21.00).  De stagiaires Sara en Rosaline houden de wacht terwijl ik hier plat op de grond met de pc op schoot zit aan de deur van de bar/eetzaal (ondertussen dicht...) maar hier is wel wifi!  

Na het avondeten postten we nog onze brieven.  In ons paviljoen deden we daarna onze pyjamaatjes aan en poetsten onze tanden.  De juf las nog een verhaaltje voor en toen kropen we onder de wol.  Met zeven of acht op een kamer, dat kan niet anders dan gezellig zijn.  Er werd dus nog wel een woordje gewisseld en er waren ook nog wat tweede en derde toiletrondes.  Maar dat hoort er nu eenmaal bij...  Als de foto's opgeladen zijn, dan is vast iedereen naar dromenland vertrokken!

Et voila, hier zijn ze

Waar is Pikko?

Vandaag speelde Liesje weer gezellig met haar speelgoed binnen, maar plots miste ze toch haar vriendje Pikko, die de voorbije dagen steeds bij haar in de buurt was geweest.  Waar was hij nu toch?  De kinderen hielpen mee om hem te roepen, maar neen, hij kwam niet opdagen.  Dus haalden ze Orni er maar weer bij, misschien wist die wel waarom vogels zomaar ineens gaan vliegen.  Inderdaad, er zijn van die vogels die plots zoveel kriebeltjes in hun buikje voelen dat ze wel móeten vertrekken naar ... ja, naar waar eigenlijk?  Sommige naar het zuiden, sommige vanuit het noorden tot bij ons, en Pikko? Die zal gisteren de lentezon gevoeld hebben, en dan kan je toch niet verwachten dat een vogel nog binnen wil blijven spelen.  Die is natuurlijk al vertrokken naar... Massembre!  En dat is nu juist waar wij morgen ook naartoe gaan.  Nog één keer slapen!

     

Hopelijk vinden we in Massembre een plekje met internet-verbinding zodat jullie onze avonturen een beetje kunnen volgen.  Uit het verleden is gebleken dat dit ginder niet zo evident is, maar we doen ons best!

 

Vogels vliegen, fluiten, nestelen,...

Deze week werkten we weer enkele keren samen met de kleuters rond 'vogels'.  We werkten rond vogelgeluiden, knutselden nog wat fantasievogels met verschillende technieken, en bouwden nesten op verschillende manieren.  Ondertussen tellen we verder af naar ons vertrek op woensdag 7 maart. 

Een heleboel foto's vind je hier

De verteltassen van L4

Op vrijdagmiddag kwamen de leerlingen van L4 ons verrassen met hun zelfgemaakte verteltassen.  Zij hadden in groepjes een leuk prentenboek gekozen en nadat ze dit voor ons hadden voorgelezen, speelden we samen een zelfgemaakt spelletje hierover.  Dank je wel vierdeklassers, dat hebben jullie knap gedaan!  Foto's vind je hier.

    

Op bosklas met ... vogels!

Nog even, dan gaan we samen met de derde kleuterklas op bosklas naar Massembre.  Op donderdag startten we met ons project ter voorbereiding daarvan.  De kleuters kwamen naar onze grote klas en we maakten kennis met Liesje en Pikko.  Liesje probeerde een vogel te bouwen met haar blokjes, en Pikko - zélf een grappige vogel - probeerde haar te helpen, maar het lukte niet zo goed;  Met een toverspreuk, gevonden in een bijzondere hoed, haalden ze Orni de Ornitholoog erbij.  Een ornitholoog is iemand die vogels bestudeert, dus die kon zeker wel helpen om een vogel te bouwen.  Inderdaad, hij probeerde uit te leggen wat de belangrijkste delen van een vogel zijn, en zo lukte het om er eentje te bouwen.

Daarna konden we in groepjes aan de slag in onze klassen.  Bij juf Lieselotte maakten we een ontwerp van een vogel die we later zullen knutselen met bollen, stokjes, draadjes, veren, enz.  Bij meester Hans maakten we vogels van allerlei constructiematerialen.  Bij juf Leen maakten we een fantasievogel door alle onderdelen met z'n tweetjes in te kleuren en die daarna samen te brengen tot een verrassend geheel. En we leerden ondertussen alvast wat nieuwe vriendjes kennen!

   

In de klas maakten we nadien ook onze bosklaskalender klaar, die we mee naar huis mochten nemen om af te tellen naar de dag van vertrek. Meer foto's van onze eerste projectdag vind je hier

Op vrijdag kwamen we in de namiddag opnieuw samen in de klas van het eerste leerjaar.  Liesje was daar vliegers aan het vouwen, en die vlogen best wel ver!  Hoe vogels kunnen vliegen, dat kon Pikko eigenlijk niet op een geloofwaardige manier uitleggen.  Met een motortje, door scheetjes te laten, ... ?  Dus riepen de kinderen, die de toverspreuk ondertussen al goed kennen, Orni er nog maar eens bij.  Die liet een filmpje zien dat ons vertelde hoe vogels kunnen vliegen. 

Daarna gingen we terug op verkenning en aan de slag in onze klassen.  Bij juf Lieselotte luisterden we naar een fijn verhaal, bij juf Martien vouwden we zelf een vlieger; meester Hans toonde ons welke verschillende soorten vliegtuigen er bestaan en bij juf Leen kwam de papa van Lowie op bezoek.  Hij is piloot en vertelde ons heel wat interessante weetjes over vliegtuigen.  Het was een fijne namiddag.  Foto's vind je hier

   

 

Carnaval!

De laatste schooldag voor een vakantie ziet er meestal anders uit dan anders!  Vandaag vierden we carnaval.  De kinderen vanaf de tweede kleuterklas tot en met het zesde leerjaar hadden op maandag een activiteit mogen kiezen die ze graag zouden doen op deze dag: bouwen, toneel spelen, een film kijken, sport en spel, een snoephuisje maken, en nog veel meer.  Vandaag was het dan zo ver!  In de klassen van L1 en L4 stond een grote voorraad koekjes en snoep klaar....

   

In de namiddag maakten we met z'n allen een flinke wandeling met onze verkleedkleren aan.  Heel wat mensen op ons traject hadden hun huis versierd met ballonnetjes of vlaggetjes en er stonden ook heel wat toeschouwers langs ons pad.   Leuk!

Foto's vind je hier

De stoet van onze klas

We komen zo langzamerhand in carnavalstemming!  Op het liedje van 'de poppenstoet' trokken we ritmisch door de klas en leerden daar een Frans woordje bij: 'changer!'.  Daarna keken we aandachtig naar enkele kinderen vooraan in de klas die in een ministoetje stonden opgesteld: zien we beide ogen nog?  Waar zien we de neus en de oren?  En hoe zouden we hun lijf, armen en benen op papier kunnen zetten?  Met een schets als basisvorm lieten we onze fantasie daarna de vrije loop, want iedereen zal er op carnaval té gek uitzien!

   

Meer foto's vind je hier

Er was eens...

... het leukste thema van het jaar?  In ons leesboek lazen we het sprookje van Hans en Grietje en dat van Roodkapje, maar we keken en luisterden naar nog heel wat andere sprookjes.  Toneel spelen mocht zeker ook niet ontbreken, dus deden we even alsof we een boze blazende wolf waren, een poetsende assepoester, een wolf in grootmoederskleren, een dansende prins en nog veel meer.  Hierbij ontdekten we dat het allermoeilijkste aan toneel spelen is om aan het publiek te laten zien hoe je je voelt in je rol - want je voelt je immers in het écht niet zo.  Het is nu eenmaal altijd grappig om met een vriendje of vriendinnetje te dansen, toch?

    

Er is ook veel gefantaseerd (we bedachten ons eigen sprookje), we tekenden, puzzelden, knutselden, enz...: kijk maar naar de foto's die je hier vindt.

Het feest van Sinterklaas

Aftellen... Hoeveel keer slapen nog?  

De Sint op bezoek in de school is een spannende gebeurtenis, waar we met z'n allen naar uitkijken én voor aftellen.  De weken voordien draait alles rond speelgoed, brieven schrijven, pakjes en snoepgoed krijgen, schoentjes zetten...  Een heerlijke tijd is dat!   Kijk maar op de foto's die je hier vindt.

Huisdieren

"Huisdieren?  Daar hebben we bij juf Lieselotte al over geleerd hoor juf!"   De cavia-baby die met het flesje moest gevoerd worden, dàt weten ze allemaal nog goed... Maar we besloten dan toch dat er zeker nog heel wat over huisdieren te leren viel.

We startten met een quiz waarbij de kinderen in groepjes vragen over allerlei huisdieren mochten beantwoorden met "waar" of "niet waar".  Luisteren naar elkaar, samen beslissen, om de beurt met het antwoord naar voor komen, de puzzelstukjes samenleggen die bij elk juist antwoord werden verdiend... Dat was minstens even moeilijk als de quizvragen zelf, maar dat was dan ook de bedoeling ;-)

Een andere namiddag waarbij we met z'n allen in de klas waren, mochten we honderduit tegen elkaar vertellen over huisdieren tijdens allerlei activiteiten in een doorschuifsysteem: boetseren, in boekjes bladeren, puzzelen, bouwen, tekenen... Dat zorgde voor een gezellige drukte in de klas.

     

    

We namen enkele huisdieren wat nader onder de loep en zochten gelijkenissen en verschillen tussen mens en dier.  Waarom een poes een staart heeft en wij niet, bijvoorbeeld.  Dat de ogen van een konijn opzij van de kop staan, en van een poes vooraan.  Dat de bek van verschillende vogelsoorten er niet steeds hetzelfde uitziet: krom, recht, lang, kort, spits, bot... Weet jij waarom?

Nadat we over de poes zo vanalles hadden verteld, knutselden we er één van karton.  De vorm van de kop lijkt op een ovaal, haar oren op een driehoek, haar neusje op een omgekeerde driehoek,... Tekenen, knippen, kleuren, plakken, met een kleurige kattenbende als resultaat.

    

De topmomenten van de week waren diegene waarin er huisdieren op bezoek kwamen in de klas.  Op woensdag maakten we kennis met een kip, een konijntje, een prachtige veelkleurenparkiet en een Franse buldog. Het laatste halfuurtje voor het weekend begon, kwamen er nog meer honden, nog een kip, konijn, goudfazant en hamstertjes.  Fijn dat mama's, papa's, oma en nonkel hiervoor de tijd en moeite namen.  Dank je wel!

   

Meer foto's vind je hier

Pompoensoep

De herfst... Een thema waar we over bezig kunnen blijven, want over al het moois in de natuur raken we toch nooit uitgepraat?  En toch sloten we vandaag dit thema af met een activiteit waarbij we van de herfst konden 'proeven': we maakten pompoensoep.  Thibo vond ze alvast heel lekker :-) 

   

Meer foto's vind je hier

Knutselen met herfstblaadjes

Vorige week gingen we op zoek naar de allermooiste herfstblaadjes in verschillende vormen en kleuren.  We legden die te drogen tussen krantenpapier in onze bankjes.  Deze week haalden we de blaadjes weer te voorschijn.  Ze voelden helemaal anders aan dan toen we ze raapten, maar de vormen en kleuren waren wel hetzelfde gebleven. Iemand die een blaadje heeft met de vorm van een konijnenoor?  Een olifantenbuik?  Een berenklauw?  Een vossenstaart?  Een hanenkam?  Echte kunstenaars puzzelen en zoeken even voordat ze van hun eigen werk kunnen zeggen dat ze het goed vinden.  En dat deden wij ook.  Ziehier onze kunstenaars aan het werk én heel wat knappe dierenfiguren aan ons prikbord!

    

Foto's vind je hier

Herfst in het bos

De herfst is in het land!  De blaadjes kleuren weer wondermooi en we hadden al een paar grijze donkere dagen.  Enkele weken geleden planden we een uitstap naar het bos, samen met het zesde leerjaar, onder voorbehoud van redelijk weer.  We troffen een schitterende dag! 

zicht vanuit het raam van onze klas, 13 oktober om iets over 8 uur

Na de stevige wandeling en het stillen van honger en dorst in de boshut, maakten we kennis met David de bosmuis en zijn kleintjes. Liesje Preciesje liet ons zoeken naar bladeren met verschillende vormen; Rik-zonder-schrik vertelde dat we van spinnen niet bang hoeven te zijn; Sam Zwam liet ons met spiegeltjes naar de onderkant van paddenstoelen kijken, en zo waren er nog een heleboel muizenvriendjes die ons vanalles lieten ontdekken in het bos.  

Tegen de middag kwamen de kinderen van het zesde ons vervoegen om samen te picknicken en daarna naar hartelust te spelen in het bos.  Daar werden we pas moe van!  En toen moesten we nog de hele weg terug... Wie gaat vannacht goed slapen?

Foto's vind je hier

Complimentjes!

Twee weken lang liepen elke dag enkele kinderen van het eerste leerjaar rond op school met een witte t-shirt waarop een rood hartje stond.  Weet je waarom? In onze zoektocht naar de schat in onszelf - ons jaarthema - ontdekten we dat het heel fijn is om vriendelijke woorden te gebruiken en om elkaar complimentjes te geven.  Maar dat vroeg toch wel even wat aandacht en oefening... Dankjewel, alsjeblief, goeiemorgen, dat deed je goed: we vergeten het wel eens om zoiets te zeggen.  Maar het doet ons wél plezier om die woorden te horen.  Dus werkten we er aan om die schat in onszelf naar boven te laten komen.  We leerden een liedje met een dansje erbij over complimentjes geven, we bespraken elke dag met onze hartjeskinderen hoe zij dit ervaren hadden, en we knutselden mooie rode hartjes en stempelden er een fijn zinnetje op.

     

     

We wilden deze ervaring graag delen met de andere kinderen van de school.  Daarom verwelkomden we met alle kinderen van onze klas de anderen op vrijdagochtend met een vrolijke "goeiemorgen" bij hun aankomst in de school.  Daarna kwamen we allemaal samen op de speelplaats.  Enkele kinderen gaven voorbeelden van complimentjes en we leerden ook het liedje en dansje aan de andere kinderen aan.  Daarvan maakte meester Vic dit filmpje terwijl juf Els nog enkele foto's maakte van ons optreden.  Toen de schooldag om was, kwamen we nog eens samen om te horen of het in de andere klassen ook was gelukt om elkaar complimentjes te geven.  En ja hoor, dat zag er goed uit.  Wij genoten er met volle teugen van en voelden ons allemaal heel blij.  Of we nu na deze dag zullen ophouden met complimentjes geven, vroeg juf Evelien?  Absoluut niet!  

Meer foto's vind je hier

Lopen, lopen, lopen!

Vandaag gingen we met de bus naar Lovenjoel voor onze eerste scholenveldloop.  We kwamen als eersten aan en het was nog even wachten voor het evenement begon.  Met een leuke aerobic-sessie warmden we onze spieren op.  Daarna liepen we zo'n 400 meter met z'n allen min of meer rustig achter een touw.  In de resterende 400 meter mochten we volop onze gang (of eigenlijk onze loop) gaan.  Iedereen kwam lopend over de eindstreep, en daar zijn we fier op!   Dat er bovendien zowel bij de jongens als bij de meisjes iemand van onze klas op het podium stond, doet daar nog een schepje bovenop.  Proficiat, allemaal! 

    

Meer foto's vind je hier

We krijgen een peter of een meter

Vandaag was het dan eindelijk zover: we kregen een peter of een meter!  In de voormiddag werkten we nog even verder aan ons klein cadeautje.  Na de middag kregen we elk een papiertje met een figuurtje erop.  Onze peter of meter zat buiten ergens verstopt met hetzelfde figuurtje.  Wie zou het zijn?  Al snel hadden we elkaar gevonden en kon het feest beginnen.  Bij juf Kathy in het zesde leerjaar knutselden we een armbandje voor elkaar, bij meester Hans speelden we buiten met de bal en bij juf Leen leerden we door enkele spelletjes elkaars namen beter kennen.  Als afsluiter smulden we samen van de letterkoekjes die we in ons mooi cadeaudoosje hadden verpakt.  Het was een fijne namiddag!

Foto's vind je hier

De eerste volle schoolweek

Onze eerste volle schoolweek zit er op!  We hebben al heel wat geleerd en gedaan.  

Het woordje 'leen' hebben we nu al wel onder de knie,we werkten in ons taalwerkboekje en luisterden naar verhalen, we leerden enkele pictogrammen voor een goede schrijfhouding kennen en herhaalden een paar schrijfpatronen.  We gingen op verkenning in de school, binnen en buiten, en maakten onderweg elk een foto waarvan de juf achteraf een fotozoektocht maakte, voor elke klasgroep één, want de aapjes maakten een reeks foto's voor de beertjes en andersom.  Op donderdag gingen we dan in groepjes van vier kinderen op zoek naar de plekjes waar de foto's werden gemaakt.  Nu vindt iedereen zijn weg in de school!

Dinsdagnamiddag maakten we kennis met de 'hoeken' van de klas. Echte hoeken zijn er niet meer zoals in de kleuterklas, maar veel van de activiteiten hebben dan ook niet per se een hoek nodig... Onze keuzehoeken worden met kaarten en wasspelden aan het bord getoond.  Kiezen doen we door een wasspeld van de kaart weg te nemen en op onze trui te spelden.  Hier zie je ons bezig!  

Vrijdagnamiddag keken we alvast vooruit naar een spannende gebeurtenis die maandag zal plaatsvinden: dan krijgen we een peter of een meter uit het zesde leerjaar.  We knutselden alvast een klein, fijn cadeautje voor hen.

Onze eerste schooldag

Vandaag was het dan eindelijk zover: onze eerste dag in het eerste leerjaar!  De juffen en meesters verwelkomden ons op de speelplaats met een hartje waarin onze naam geschreven stond.  Dat hartje kwam uit een schatkist, dus moeten wij wel allemaal 'schatjes' zijn?! In de loop van het schooljaar gaan we nog verder op zoek naar (andere?) schatten.

In de klas was het best wel druk: alle 32 stoeltjes zijn bezet.  Gelukkig werken we vaak in twee groepen die we de aapjes en de beertjes noemen.  Om goed te kunnen onthouden in welke groep we zitten, schreven we onze naam bij de juiste prent op het bord.  We kleuren ook een figuurtje in voor op het takenbord.  

Na de speeltijd oefenden we onze klasrij in en zochten we ons eigen kapstokje en een plekje voor onze boekentas in de gang.  We luisteren naar het verhaal van Leen en Rik, die net zoals wij hun eerste schooldag beleefden.  Toen was het al tijd om te gaan eten, en dat kon nog buiten in de zon!  

Na de middag werkten we in twee groepen.  Zo kwamen we ook voor het eerst in de rekenklas.  Ondertussen kwam meester Peter even met ons kennismaken.  En toen was het al drie uur, en tijd om naar huis te gaan.  

Vanaf maandag vliegen we er helemaal in maar wees gerust, er is dan zeker ook tijd om in de klas te spelen!

 

 

Welkom!

Welkom in het eerste leerjaar!

Opendeur op woensdag 30 augustus van 18 tot 20 uur

Informatieavond voor de ouders op dinsdag 5 september om 20.30 uur

Lagere school > Eerste leerjaar

Search

Data

SCHOOLJAAR 2018-2019
 INSCHRIJVINGEN

voor dit schooljaar

na telefonisch contact
(016)46 40 37

voor volgend schooljaar

(geboortejaar 2017)

infomoment

inschrijvingen broers en zussen:

inschrijvingen anderen:

VRIJE DAGEN 
STUDIEDAGEN 
FEESTEN

Contact

Vrije Baasisschool 'De Kinderberg'
Bergstraat  18 - 3360 Bierbeek

(016) 46 40 37

directie@vrijeschoolbierbeek.be

template by JStemplates.com