Wat hebben voor het derde leerjaar in petto?


In het derde beleven we veel.  Nieuwsgierig?  

Loes en haar beestjes

Loes kreeg heel wat kleine diertjes, kijk maar mee!

      

Paasvakantie

We wensen jullie allemaal een fijne vakantie toe, met veel tijd voor elkaar en ... veel eitjes!

Wie zich verveelt kan hieronder een aantal ideetjes vinden om zich bezig te houden de komende twee weken. (Dit wordt aangevuld.)

Leuke hoorspelen/luisterverhalen van Het Geluidshuis.

Voor wie graag proefjes doet...

Voor wie graag kookt...

Voor wie graag zelf een game maakt...

Carnaval: Verkleden is een kunst

Vandaag kwam iedereen verkleed naar school, want het was carnaval!

We kregen vanmorgen een opdracht: we moesten met de klas een kunstwerk zo goed mogelijk nabootsen en er een foto van nemen en doorsturen.  

Wij kozen voor een werk van Keith Haring.  Eenn deel van de klas werkte aan de achtergrond (die spijtig genoeg niet op tijd droog was...) en de anderen oefenden de houdingen van het kunstwerk in.  

Juf nam foto's en samen bespraken we welke kinderen de houding het beste konden nabootsen.  Zij zorgden voor kledij in de juiste kleur (door te wisselen met andere kinderen) en legden zich in de juiste houding.  

De juf trok een foto, het resultaat kan je hieronder zien...

             

Andere foto's

In de namiddag gingen we naar een voorstelling in de Borre, waar we heel gekke dingen zagen.

En nu is het tijd voor... VAKANTIE!  

Optische illusies
In de klas leerden we wat een 'stomme' film is.. Nee, geen film die we niet leuk vinden, maar een film waarbij de acteurs niet praten. De films die we bekeken zijn al redelijk oud, van toen er nog geen computers waren. De makers moesten dus truukjes verzinnen om speciale effecten te gebruiken. We zagen dat deze truukjes ons een beetje fopten. We noemen dat 'optische illusies'.
Daarna bestudeerden we een aantal foto's. Ook daar gebruiken ze dezelfde truukjes. 
De kinderen van het derde gingen zelf aan de slag en bedachten een aantal foto's die gebruik maakten van optische illusies. Kijk je mee naar de resultaten?

https://photos.app.goo.gl/dXHSsp1T69LMmpKv7

Ziekenzorg

Zoals elk jaar, gingen we ook dit jaar zingen op het kerstfeest van Ziekenzorg.

We maakten vooraf in de klas koekjes voor de oudere en zieke mensen.  Die verpakten we in zelf versierde zakjes.

We trokken op donderdag samen met de kleutertjes van K1 naar de parochizaal.  Daar speelden en zongen we kerstliedjes met de boomwhackers.  Nadien deelden we onze koekjes uit.

FOTO'S

Dierendag

De kinderen kozen om hun punten die ze tot nu toe gespaard hadden, in te ruilen voor 'Dierendag'.  

Al wie wilde mocht zijn of haar huisdier meebrengen naar school, er iets over vertellen, een voorstelling of filmpje maken... 

Zo werd het een echte beestenboel in onze klas!  Er waren cavia's, hamsters, konijnen, een waterschildpad, een kip, vissen, poezen, honden en zelfs een geit!

Het was een fijne namiddag, waarin we veel bijleerden over de dieren.

KIJK MEE!

Voorleesweek

Deze week is het voorleesweek.

We werkten in de klas rond het boek 'Dolfje Weerwolfje'.  We mochten zelf beslissen welke opdrachtjes we wilden doen: rekenoefeningen, taaloefeningen, tekenen, kleuren, schrijven, lezen, spelletjes spelen, knutselen, ...

Na de speeltijd gingen we voorlezen in K1 en las de juf verder in ‘Matilda’.

Het was een fijne namiddag!

KIJK MEE

Koeienboerderij

We brachten een bezoek aan de koeienboerderij in Boutersem.

De boer en boerin vertelden ons wat zij in hun bedrijf allemaal moeten doen.  Ze doen aan akkerbouw en houden vleeskoeien.  We zagen veel grote machines die de boer helpen op het veld.  Ook zagen we een deel van de koeien.  Wist je dat ze er in totaal wel 150 hebben?  Een groepje koeien staat zelfs in de wei aan onze school.

Na de uitleg mochten we in de stal de koeien wat hooi voederen.  Het was een fijne uitstap!

FOTO'S

Op de boerderij... dag 3 UPDATE FOTO'S
Op de boerderij... dag 2 UPDATE FOTO'S

We starten deze dag met geweldig nieuws... de kinderen zijn gisteren heel vlot gaan slapen en na een klein half uurtje (zonder opmerkingen van ons), was iedereen heel stil of al in dromenland.  Ook vanochtend bleef iedereen heel flink en stil in zijn kamer.  

Na een lekker ontbijt mochten we in 2 groepen de dieren gaan voederen.  De ene groep zorgde voor de grotere dieren (paarden, koeien, varkens), de andere groep voor de kleinere dieren (konijnen, cavia's, geiten, schapen).  Daarna nog even vrij spel en dan was het al tijd voor de eerste activiteit van de dag.

Groep 2 leerde over hoe koeien gemolken worden, wat de koe eet, welke dieren allemaal melk geven, ...  We proefden verschillende soorten melk (geitenmelk, paardenmelk, koemelk en soyamelk).  We kregen ook allemaal een flesje met melk, dat we heel hard moesten schudden tot we er slagroom van hadden gemaakt.  Uiteraard mochten we hier ook van proeven.  Na weer heel wat schudden maakten we van de slagroom boter.  Daar werd warme chocolade bij gevoegd en na weer heel wat schudden hadden we onze eigen choco gemaakt.  Proef maar eens als we terug thuis zijn!

Groep 1 maakte een wollen zakje. Eerst ontdekten we waar de wol vandaag-n kwam. Hoe wordt van de wollen vacht van een schaap een paar wollen kousen gemaakt? We keken en probeerden zelf de wol tot draadjes te maken door te kaarden, door ze uit elkaar te trekken dus. Daarna mochten we eindelijk zelf aan de slag. We kregen een groot stuk wol waar we met gekleurde wol een tekening op mochten leggen. Dat stukje legden we tussen twee laagjes bubbelplastiek. Het volgende kwartier moesten we heel hard meet zeep wrijven om de twee lagen wol aan elkaar te doen haken. Ten slotte naaiden we zelf een draad aan de bovenkant zodat we ons zakje konden toetrekken. Morgen mag het zakje mee naar huis.

Na het middageten mochten de kinderen kiezen: ofwel buiten spelen, ofwel rustig op hun kamer gaan.  

Om 14 uur was het tijd voor weer een leuke boerderijactiviteit.  De ene groep ging pistolets maken, de andere ging de grote dieren verzorgen en hun stal uitmesten.

Nu maken we ons klaar om te gaan eten.  Dan volgt nog een laddercompetitie en gaan we nog snel douchen.  

Tot morgen met veel verhalen over onze avonturen op de boerderij!

 

FOTOOTJES DEEL 2

 

Op de boerderij... dag 1 UPDATE FOTO'S

Na een lange busreis kwamen we rond 11 uur eindelijk aan in Wortel.

Daar stond boerin Greet ons al op te wachten.

Ze toonde ons onze kamers en de toiletten en douches. 

Daarna was het tijd voor een rondleiding op de boerderij door Lise.  Ze toonde ons waar alle dieren zitten.  We zagen de konijntjes en cavia’s, schapen en geiten, pony’s en paarden, ezels, varkens en de koeien.  Ze vertelde ons ook enkele afspraken.

Rond 12.15 uur was het tijd voor het middagmaal: lekkere groentesoep, aardappelen met kip en appelmoes en chocoladepudding als dessert.

Na het eten hadden we nog even tijd om onze valiezen naar boven te dragen en ons bed te dekken.

Om 14 uur werden we al verwacht voor onze eerste activiteit. 

Groep 1 ging de dieren verzorgen.  We mochten de cavia’s en een konijn borstelen en aaien, terwijl enkele kinderen afwisselend hun hokken schoon maakten.  Ondertussen kregen we wat uitleg over die diertjes.  We brachten de kruiwagen met vuil stro naar de mesthoop.  Daarna trokken we naar de varkens.  Na de uitleg van Lise mochten we Mia borstelen.  Ook Babs kreeg (vanop afstand) een borstelmassage.  Wist je dat er in snoepjes glycerine zit en dat dit gemaakt wordt van varkensbeenderen?  Bijna alles van het varken kunnen we verbruiken, handig hé?  Nadat de varkens geborsteld waren, maakten we een tochtje met de tractor.  Nadien gingen we naar de pony’s.  Ook zij verdienden een borstelbeurt.  We maakten zelfs vlechtjes in hun manen!

 

Groep 2 leerde over graan. Eerst keken we in groepjes naar de graanstengels. Waar zaten die graantjes toch verstopt? We mochten zelf de graantjes uit de aren halen en ze daarna met een handmolen tot meel vermalen. We leerden ook over de verschillende soorten graan. Wist je dat cornflakes van maïs gemaakt is en de andere soorten ontbijtgranen van rijstgranen? Toen we echte experts waren in de soorten graan, was het onze beurt om van meel brood te maken. Iedereen woog  bloem af en kreeg een lepeltje zout in een kom. Daarna losten we de gist op in een beetje water en mengden het met onze bloem en boter. Daarna moesten we heel goed kneden. Uiteindelijk konden we met ons deegballetje een worst rollen. Deze worst werd verdeeld in 3 om balletjes van te maken. Die balletjes werden tot pistolets gebakken en mochten we bij het avondeten opsmikkelen. Als verrassing kregen we nog popcorn. (Maar ssht… de andere groep weet dat nog niet) Ze waren superlekker!

 

Na het vieruurtje konden we onze energie kwijt in de speeltuin. Een groepje jongens voetbalde op het grote plein terwijl de anderen op de wip, het speeltoestel en de schommel speelden.

Om half 6 was het tijd voor het avondeten. We proefden de lekkere pistoletjes die groep 2 had gemaakt en mochten die (en lekkere verse boterhammen) beleggen met hespenworst, kaas, choco of hagelslag.

Na het eten moesten de kamers dringend wat opgeruimd worden. We deden onze pyjama’s aan en mochten beneden brieven schrijven en spelletjes spelen.

Om 20 uur waren de meesten al supermoe. De tandjes werden gepoetst en iedereen kroop om half 9 zijn bedje in. Wat zou er morgen allemaal te doen zijn? Slaapwel!

FOTO'S 

Schaduwdieren
Op vrijdag gingen we aan de slag met schaduwdieren. De groepjes maakten met wegwerpmateriaal de contouren van een dier.
Kunnen jullie raden welk dier ze hebben gemaakt?

 

Zoek mee!

Op bezoek in het gemeentehuis

We trokken in een klein groepje naar het gemeentehuis van Bierbeek.  

Daar wachtte Liebrecht ons op om wat uitleg te geven over het gemeentehuis en wat je er allemaal kan vinden.  We zagen dat er verschillende diensten zijn, waar je terecht kan als inwoner van Bierbeek.  Bij de dienst 'omgeving' kan je bijvoorbeeld terecht als je vragen hebt over wat je mag (bij)bouwen.  Zij zorgen ook voor zaken die te maken hebben met het milieu.  Bij de dienst 'bevolking' kan je terecht als je bijvoorbeeld een kids-id moet aanvragen of als je een verhuist.

Liebrecht gaf ook antwoord op onze vragen: hoe onze burgemeester heet, wat schepenen zijn, hoeveel inwoners er zijn, wat het adres is van het gemeentehuis en nog veel meer!

Het was een leerrijke namiddag!

FOTO'S

Bosbouwers

Op 17 oktober trokken we naar het bos om er de workshop 'bosbouwers' te volgen.

We werden in groepjes verdeeld.  Elk groepje moest een 'natuurlijke' pion zoeken.  We gooiden met de dobbelsteen en voerden opdrachten uit.  Er waren veel opdrachten waarbij je iets moest bouwen in het bos, met materiaal uit de natuur.  Er waren ook vraagjes bij, waar we een antwoord moesten op zoeken.  Op het einde van de workshop gingen we bekijken wat elk groepje gebouwd had.  

Het was een fijne namiddag, KIJK maar mee!

Groetjes uit... Bierbeek

Voor ons nieuwe thema 'Groetjes uit Bierbeek', gingen we op wandel in ons dorp.

Op voorhand kregen we in groepjes een plan van Bierbeek en een touwtje, dat 2 km op de kaart voorstelde.  Hiermee moesten we een route uitstippelen, die aan een aantal voorwaarden moest voldoen.  Zo moesten we langs minstens 2 belangrijke gebouwen wandelen, langs minstens 3 winkels en langs het huis van een klasgenootje.  Onderweg moesten we hiervan foto's nemen, als bewijs.  Er was ook een bijkomende opdracht.  Ieder groepje kreeg een thema.  Hierrond moesten ook foto's genomen worden, zodat de andere kinderen van de klas nadien konden raden wat het thema was.  

Na de middag vertrokken we dan in kleine groepjes, onder begeleiding van een juf, mama of oma.  Na de speeltijd bekeken we de foto's en bespraken we even wat we er van vonden.  

Alle kinderen waren heel enthousiast.  Ze vonden het fijn om eens buiten te leren, zonder de juf op stap te gaan, zelf de kaart te mogen lezen en zelf foto's te mogen nemen.

Een heel geslaagde namiddag, dus!

Hieronder vind je de foto's per groepje terug.  Kan jij raden welk thema het groepje had?

Ellie, Manelle, Daan B, Daan C en Yarno

Soete, Liz, Lenne, Yann en Wout

Lars, Ava, Lorelinde, Alexander en Thibo

Lowie, Loes, Marie, Rafaël en Cas

Ferre, Roos, Fran, Wout, Arne en Toon

Juliet, Louis, Aubeline, Warre, Pieter en Ward

Oriënteren

We deden een hoekenwerk rond oriënteren.

In groepjes moesten we 6 hoeken doorlopen.  Wat deden we in elke hoek?

- we leerden wat oriënteren juist is

- een plattegrond van de klas tekenen

- een route uittekenen op de plattegrond van een zoo, enkele pictogrammen verklaren

- enkele plaatsen zoeken op de plattegrond van de school en hier een opdrachtje uitvoeren

- met behulp van muziekinstrumenten de weg vinden op een zelfgetekende kaart

- een verhaal lezen over een meisje dat vastzit in een doolhof en hierover vraagjes beantwoorden

We leerden al spelend heel veel bij!

Volgende week leren we verder over oriënteren en gaan we op stap in ons eigen dorp!

FOTO'S

Scholenveldloop 2019

Zoals elk jaar, trokken we dinsdag naar Lovenjoel voor de scholenveldloop.

Na een leuke opwarming liepen alle kinderen een rondje van 1 kilometer.

Bij aankomst kregen ze een drinkbus en een sappige appel.

Heel goed gedaan, allemaal! ( en een extra bravo voor Ward, die op de derde plaats eindigde bij de jongens!)

FOTO'S

Bobbi in de bib

Dinsdag brachten we ons eerste bezoekje aan de bib.

Annelies vertelde ons wat meer over Bobbi, een monstertje dat in de bib leeft, de openingsuren, wat je waar kan vinden, hoe je best een boek kiest, ...

Nadien mochten we allemaal een leesboek en een strip, weetjesboek, tijdschrift, ... kiezen om mee te nemen naar de klas.

https://photos.app.goo.gl/hRziRMM7hTkHjG797

Welkom, monsters van L3

Dag lieve, nieuwsgierige monstertjes die binnenkort in L3 komen te zitten!

Nog even geduld en dan gaan we van start!

Binnen kijken > Derde leerjaar

Zoeken

Data

SCHOOLJAAR 2019-2020

VRIJE DAGEN en STUDIEDAGEN 

woensdag 18 september

maandag 30 september

woensdag 20 november

woensdag 15 januari

maandag 3 februari

woensdag 20 mei

(vrijdag 22 mei = brugdag) 

FEESTEN

eetfeest zondag 13 oktober

kinderfuif vrijdag 7 februari

schoolfeest zaterdag 9 mei

Contact

Vrije Basisschool 'De Kinderberg'
Bergstraat  18 - 3360 Bierbeek

(016) 46 40 37

directie@vrijeschoolbierbeek.be

Ondernemingsnummer: 0443.268.323