Stap binnen in het tweede leerjaar...

In het tweede leerjaar is veel te beleven. Kom en zie!

 

Beestenbende

In de wondere wereld van de beestende gaan we samen op avontuur en leren we alles over onze harige, pluizige, schubbige en soms glibberige vrienden van op onze planeet.

We maakten kennis met huisdieren die we kunnen onderscheiden in gezelschapsdieren en landbouwdieren. We zochten uit welk huisdier goed bij ons zelf past. In de klas kregen we bezoek van een toch wat specialer huisdier van een van onze klasgenootjes. De papa van Aaron kwam op bezoek met hun axolotl. Hij vertelde ons waarom dit nu net zo’n speciaal diertje is. Wat vonden we dit een leerrijk moment!

Huisdieren worden verzorgd door de mens, maar we ontdekten dat dieren ook voor de mens kunnen zorgen.  Er zijn heel wat helpende pootjes: bewakingshond, speurhond, reddingshond, jachtond, hulphond en blindengeleidehond. Voor dat laatste hadden de leerlingen heel wat interesse. Ze zetten hun schouders onder de dopjesactie en verzamelden heel wat dopjes in.

We namen een kleine duik in de wereld van de (honing)bij. Deze ijverige kleine zoemers zijn superbelangrijk voor ons allemaal. Wist je dat stuifmeel ervoor zorgt dat nieuwe planten kunnen groeien? Dus een high-five aan onze bijenvrienden voor het harde werk dat ze doen. Of toch voor werkers onder de honingbijen want we leerden ook dat niet alle soorten bijen even hard hun best doen in hun kolonie waarin ze leven. Zo zijn de darren, de mannetjes onder de bijen, niet zo’n harde werkers tegenover de werksters, de vrouwtjes.

We gingen terug in de tijd…. toen dinosaurussen over de aarde liepen! T-Rex, Pterandon, Triceratops, Trocodon, Stegosaurus, Brachiosaurus en Parasaurolophus zijn geen onbekende meer voor ons. Aan de hand van hun nek, klauwen en tanden weten we of het een planteneter of vleeseter was. Met behulp van een stappenplan leerden we onze eigen T-rex tekenen.

Om de diertjes in onze tuin te helpen, ontwierpen we ons eigen vogelhuisje waarin we het hele jaar door de vogeltjes gepast eten voor de tijd van het jaar kunnen geven. 

Klik op de afbeelding om de foto's van dit thema te bekijken. 

 

Carnaval op school

We sloten de samen-speel-week af met carnaval op school! Een dag vol leuke activiteiten en heel veel snoep. We deden een escaperoom, speelden een competitiespel, werkten met muziek en speelden carnavalbordspel op het digitale bord. Kijk maar eens mee naar de opdrachten die we moesten doen tijdens het carnavalbordpspel. Klik op de afbeelding. 

Winter op school

Sneeuw...sneeuw.... en nog eens sneeuw! 

In januari kregen we een heel pak sneeuw, dit was exrta genieten tijdens de speeltijden. We probeerden een extra grote sneeuwbal te maken. 

Ook haalden we de winter in de klas. We oefenden aan de hand van een sneeuwballendictee de woorden met meerdere medeklinkers in het kopje in. Woorden zoals sproet, straat, schoen, schram.... 

Kijk maar mee naar de sneeuwpret! 

Als een visje...
HA ... HA... HATSJIE🤧
 
In ons nieuw thema van wereldoriëntatie ‘Als een visje’ leren we hoe we onszelf moeten verzorgen. We leren niet alleen wat we moeten doen als we ziek zien, maar ook welke voorzorgsmaatregelen we kunnen nemen om minder snel ziek te worden.
Tijdens de taallessen bedachten we 10 tips voor een fit en gezond 2024. We bereiden in groepjes 'De Bananenquiz' voor. Hiervoor moesten we teksten over verschillende soorten fruit lezen en samenvatten door er een tekening met sleutelwoorden bij te maken aan de hand van de tekeningen stelden we onze stukken fruit aan elkaar voor. Daarna maakten in groep de quiz, we hadden elk groepslid zijn hulp nodig want iedereen las een ander stuk fruit. Wat een teamwork!
 
We leerden de kunstenaar Giuseppe Arcimboldo kennen. Hij maakt portret van fruit en groenten. Dit probeerde we zelf ook eens!
 
Klik op de afbeelding om onze avonturen te zien.
 
 
 
 
Lezen in de klas

​In de maand januari stond het theaterlezen op de planning. Per drie bereidden de leerlingen een gekregen toneelstuk voor. We legden deze maand extra aandacht op intontatie. Op het einde van de maand mochten we genieten van iedereen zijn toneelstuk. 

Neem een kijkje op de afbeelding.

Op weg naar Kerstmis

December... een maand vol lichtjes, warmte en gezelligheid. 

Elke maandag bereidden we ons samen met heel de school voor op Kerstmis. We beluisterden een verhaaltje, zongen een liedje en staken een kaars aan op de adventskrans. 

We maakten een reusachtige kerstboom met heel de klas. We werkten aan onze nieuwjaarsbrieven en ontworpen zelf een kerstkaartje met een kerstwens. 

De laatste dag voor de vakantie genoten we van de kerstviering. Terug op school smulden we samen van een koekje en warme chocomelk. In de namiddag hielden we in de klas een klein kerstfeestje en mocht iedereen geblinddoekt een cadeautje openmaken! Rarara, wat zat er daar in? Klik op de kerstboom voor foto's. 

Fijne feestdagen!

Het grote Sinterklaasfeest!

Dit jaar kwam de Sint niet op school maar hadden we een groot Sinterklaasfeest in de Borre. Hiervoor moesten we een aantal dingen voorbereiden en maken. De Sint had graag grote decorelementen voor zijn show en een filmpje van onze klas. Zo gezegd zo gedaan... 

We maakten samen met heel de klas een reuze grote zak van Sinterklaas. Meester Hans leerde ons een Sinterklaasliedje en speelde mee op zijn gitaar. 

Op 6 december was het eindelijk zo ver! Die dag vertrokken we met zijn allen naar de Borre voor het grote Sinterklaasfeest. De Sint had dit jaar twee gekke pieten meegebracht: Foppiet en Moppiet. We genoten van een prachtige sinterklaasshow. 

Wil je weten hoe we samen een grote zak van Sinterklaas maakten of hoe ons liedje er uitzag? Klik dan op de Sint. 

Voorleesweek 2023

Joepie! 

In november genoten we van de voorleesweek. Er kwamen heel wat (groot) ouders voorlezen in de klas, een Ketnet-wrapper las voor uit Juffrouw Spinnewiel, we konden 's middags naar een verhaal luisteren en het vijfde leerjaar kwam sprookjes voorlezen! 

Met de leerlingen van het vijfde leerjaar lazen we op verschillende plaatsen in school. Klik op de afbeelding en kom te weten op welke plaatsen we naar een sprookje geluisterd hebben. 

Tik, tak, tijd!

Tik, tak, tijd!

In het thema Tik, tak … tijd! ging het over het dagverloop. We zoomden in op woordenschat zoals ochtend, voormiddag, middag, namiddag, avond, nacht … We maakten kennis met de verschillende soorten kalenders. We bestudeerden instrumenten om de tijd te meten. We probeerden helemaal zelfstandig een zandloper te maken. We ontdekten dat er heel wat factoren nodig zijn om een zandloper te laten lopen.

We leerden chronologisch rangschikken op een tijdlijn en hadden het over het heden, het verleden en de toekomst. Zo maakten iedereen zijn eigen levenslijn.

We leerden dat er vier seizoenen zijn in een jaar en ontdekten wat er zo speciaal is aan de verschillende seizoenen en hoe een boom zich aanpast aan het seizoen. Dit gingen we van dichtbij bekijken. We maakten een bosuitstap.

Kijk maar mee wat we allemaal deden in het bos.

Klassenloop 2023

Klassenloop 2023

De jaarlijkse klassenloop stond weer op ons programma! Vol ongeduld wachtten we dinsdagochtend op de bus die ons naar Lovenjoel bracht. Eenmaal aangekomen startte de opwarming en zo waren wij allemaal klaar voor de start van de klassenloop! We moesten in 15 minuten tijd zoveel mogelijk rondjes lopen met onze klas. EN wat een teamwork hebben we neergezet! We liepen de meeste rondjes.... en haalden zo de eerste plaats! De wisselbeker komt dit jaar mee naar onze klas! WHOEHOE!! Goed gedaan!! 

 

Klik op de afbeelding voor de geweldige lopertjes van L2! 

 

Speuren op school

Speuren op school

Hebben jullie al gehoord van de heer D. Rik Teur? Hij geeft ons elke week een opdracht zodat we een echte speurneus op onze school kunnen worden. Wanneer wij slagen in een opdracht, krijgen we een puzzelstuk. Benieuwd of het ons lukt om een échte speurneus te worden? 

Klik op de afbeelding om mee op avontuur te gaan door de school! 

Eerste schoolweek - Wist je dat je?

De eerste volledige schoolweek

Op woensdag deden de kinderen van het tweede leerjaar voor de eerste keer dit schooljaar een hoekenwerk. Dit staat vanaf nu elke woensdagvoormiddag op de planning. Ze gaan al spelend leren, in groepjes werken, extra inoefenen van de geziene leerstof.... Kortom heel wat extra leerkansen op een speelse manier.  

Kijk maar eens mee wat wij in het eerste hoekenwerk allemaal deden. 

 

Oh ja! Wist je dat...... er meer sterren in het heelal zijn dan zandkorrels op aarde? 

De maaltafels zijn begonnen...

VANDAAG HEBBEN WE ONZE EERSTE MAALTAFEL GELEERD

DE MAALTAFEL VAN 2

Het oefenen kan dus beginnen.

We bekeken o.a. enkele tafelliedjes op youtube:

Oefen je het liever bewegend? Dan kan het volgend filmpje leuk zijn...

Of wil je nog eens wat uitleg?

 

Via vorige filmpjes kan je makkelijk filmpjes vinden voor tafels die er nog gaan aankomen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ONZE WENS VOOR HET KOMENDE SCHOOLJAAR

INFO L2 MET POWERPOINT

 

Via deze link kan je powerpointvoorstelling bekijken over het tweede leerjaar.

INFO TWEEDE LEERJAAR 

IN ONZE KLAS MAG JE ...

IN ONZE KLAS BEN JE ...

WELKOM IN HET TWEEDE LEERJAAR

WELKOM BIJ MEESTER HANS EN JUF DAVINA

 

 

WIJ ZIJN KLAAR VOOR HET NIEUWE SCHOOLJAAR, JULLIE OOK?

Binnen kijken > Tweede leerjaar

Zoeken

Data

SCHOOLJAAR 2023-2024

VRIJE DAGEN, VAKANTIES en STUDIEDAGEN 

20/09: pedagogische studiedag

2/10: facultatieve verlofdag

30/10 tot 5/11: herfstvakantie

14/12: pedagogische studiedag

25/12 tot 7/01: kerstvakantie

6/02: pedagogische studiedag

12/02 tot 18/02: krokusvakantie

11/03: facultatieve verlofdag

1/04 tot 14/04: paasvakantie

1/5: Dag van de Arbeid

9/05 tot 10/05: OHHemelvaart

20/05: pinkstermaandag

01/07: begin zomervakantie

FEESTEN

eetfeest zondag 8 oktober
lichtjeswandeling 
kinderfuif 15 maart
schoolfeest 25 mei

TE ONTHOUDEN DATA

28/08: opendeur

6/09: info-avond
 

 

Contact

Vrije Basisschool 'De Kinderberg'
Bergstraat  18 - 3360 Bierbeek

016 / 46 40 37

directie@vrijeschoolbierbeek.be

Ondernemingsnummer: 0443.268.323
Instellingsnummer: 12468